Informatieve reeks deel 1 door Pieter van de Werfhorst.

Informatieve reeks deel 1 door Pieter van de Werfhorst.

Sierra Ebro (deel 1): reizen naar de Spaanse monsterrivier
Door Pieter van de Werfhorst

De Ebro, een avontuur op zich!
Enige tijd geleden was ik aan het appen met de KWO maestro’s over ons Ebro-avontuur en al snel was het idee geboren om deze Spaanse monsterrivier eens op informatieve wijze onder de loep te gaan nemen.
Spanje lijkt best een eind weg en eerlijkheidshalve moet ik toegeven dat ik er aanvankelijk ook zo in stond. Toch is die afstand relatief goed te doen met de auto. Om je een idee te geven: het fameuze Lac de Saint-Cassien is vanaf Utrecht ongeveer 1300 km rijden en Caspe ligt slechts 250km verder... Er zijn natuurlijk van die stoere mannen die het in een keer rijden, maar even lekker overnachten in Zuid-Frankrijk kan een goede optie zijn. Toulouse is een prachtige stad voor de overnachting en superleuk om het begin van je vakantie te vieren.

Laat je vliegen, super relaxed!
Aangezien ik meer van de patatgeneratie ben, kies ik voor de luxere reismethode; gewoon lekker vliegen dus! Nou ja, lekker… De comforteisen in deze charterflight moet je wel een beetje bijstellen. Het is nét geen business class zullen we maar zeggen. Ons Elburgers bent zuunig, dus zoek ik naar goedkope tickets. Ryan Air is dan een prima optie. Deze maatschappij vliegt op meerdere dagen en ook nog eens vroeg in de ochtend (rond 08:00 uur). Dat betekent dat je 5 uur later al in Caspe bent! De kosten van een retourticket variëren: het goedkoopst vloog ik voor vijf tientjes en de duurste vlucht was rond de €150. Al met al is dit veel goedkoper dan rijden i.v.m. de vele tolwegen in Frankrijk en dan laat ik de brandstofprijzen nog maar even buiten beschouwing.

Klaar voor vertrek.
Waar je wel goed op moet letten tijdens het boeken van het ticket is dat je de bagage toevoegt. 20kg Bagage kost € 30 en daar mag je dan nog eens 10kg handbagage aan toevoegen. In de handbagage stop ik camera’s, wat truien en eventueel het zwaardere schoeisel. Op deze manier heb ik ruimte genoeg in de koffer om mijn tackle box met wat reservemateriaal mee te nemen. Handdoeken en bedlinnen hoef je niet mee te nemen aangezien Sierra Ebro Visvakanties dit allemaal al voor je klaar heeft liggen in het appartement of huis dat je huurt.

Twintig graden in februari, je kunt het slechter treffen!
Om mobiel te kunnen zijn huur ik altijd een auto, vaak staat er wel een Berlingo of stationwagen op de verhuurlijst. Je kunt dan gaan en staan waar je wilt en qua transfer is dit verreweg de makkelijkste manier om in Caspe te komen. Omdat ik alleen overdag vis, kies ik wel voor een iets grotere auto om zo lekker eenvoudig in en uit te kunnen laden. Bedrijven als GoldCar en/ of Firefly zijn prima aanbieders en ook hier is het goed om te kijken waar je het voordeligst af bent. De gemiddelde prijs is ongeveer € 100 per week. Ze zullen je altijd extra verzekeringen willen aansmeren, maar trap hier niet in want als je all-in boekt ben je ruim voldoende verzekerd.
Als je niet via een reisorganisatie wilt boeken is dat natuurlijk ook mogelijk. Ik zou je dit echter niet aanraden; enerzijds omdat nachtvissen niet is toegestaan en anderzijds omwille van de grote afstanden die je soms dient te overbruggen om bij de écht gave stekken te komen. Sierra Ebro heeft degelijke aluminium boten met een 15PK motor uitgerust en dit is niet voor niets. De hard opstekende wind kan plotseling voor spannende momenten zorgen en je bent dan beter af met wat meer PK’s.

Degelijke 5 meter boten uitgerust met 15 pk motoren.
Een vaarbewijs is niet nodig, maar wel goede boot- en verzekeringspapieren. Deze papieren heb je altijd bij je voor het geval de politie komt controleren. Dus wil je toch met je eigen boot, zorg dan dat je de papieren in orde hebt. Dit geldt natuurlijk ook voor visvergunningen! Margaret, eigenaresse van Sierra Ebro, regelt dit normaal voor ons. Je betaalt € 15 voor een visvergunning en daaroverheen komt nog een registratieticket van € 30 per week.
Faciliteiten
Sierra Ebro verhuurt een aantal prachtige appartementen in Caspe en Poblado de Pescadores, deze bieden ruimte voor maar liefst 21 vissers. De villa in Poblado is écht ongekend mooi, hier kun je met 7 man slapen, bezit een joekel van een tuin waar je heerlijk met je vrienden kunt barbecueën en chillen. In deze villa is zelfs Nederlandse TV te ontvangen, prettig dat je nu eindelijk ‘Goede Tijden, Slechte Tijden’ kunt blijven volgen. Ik heb in drie verschillende accommodaties geslapen en in alle gevallen waren ze schoon, ruim en van alle gemakken voorzien.

Stekken genoeg! Een boot is dan ook onmisbaar.
Naast deze gebruiksgemakken staan er per appartement grote koelboxen met voldoende koelelementen tot je beschikking zodat je altijd voorzien bent van lekker fris eten en drinken. Het grote voordeel van Poblado is dat het op loopafstand van de haven ligt. Je wordt wakker, zonnetje op je kop, palmbomen in de tuin, twee minuten sjokken en varen maar! In Caspe zelf is natuurlijk meer te beleven, maar dat is maar net wat je wilt. Overigens is het van Caspe naar Poblado slechts een kleine 10 minuten rijden.
De kosten per visser bedragen € 55 per dag en dat is inclusief verblijf en boot. Aas en visvergunningen komen daar dan nog overheen. Kom je met 6 of meer vissers, dan gelden speciale tarieven. Maïs en pellets zijn te koop en in overleg staat er elke dag een emmer voor je klaar. Eventueel zijn er ook complete uitrustingen te huur zodat je echt met tackle box en schone onderbroekjes op vakantie kunt. Kom je ’s avonds terugvaren en je bent zwaar toe aan een lekker biertje, dan heb ik goed nieuws voor je: bij de trailerhelling zit een leuke bar/restaurant met vrije WiFi-toegang. Ideaal dus om direct de vangsten met je Facebook-vrienden te delen.

Overdag krijg je de actie!
Op een klein stukje rijden van Caspe ligt ook een camping waar je zou kunnen overnachten. Hier kun je de boot traileren en een mooi stuk van de rivier bevissen. Dit is wel het bredere en diepere stuk, je gaat immers meer richting de stuw. Aangezien waterstanden sterk kunnen wisselen, kan hier echt een bak water staan! Richting Chiprana en Escatrón is de rivier een stuk smaller en veel drukker omdat hier meer over bekend is. Rondom Caspe kan eigenlijk altijd wel gevist worden, ongeacht de waterstand.

Hans van 'Sierra Ebro Visvakanties', de man met de eeuwige glimlach.
Spanje is qua levensonderhoud een stuk goedkoper dan Nederland dus je kunt qua eten en drinken je hart ophalen in een van de vele restaurantjes. De tapas zijn er heerlijk en de vleesetende Bourgondiër kan hier zijn hart ophalen.
In volgend deel, dat … geplaatst wordt, gaan we onder andere in op het karperbestand en de visserij op de Ebro.
Pieter ven de Werfhorst

Read previous posts? See the page Latest newsLatest photos

Meerval Ebro
Meerval Ebro
Meerval Ebro
Meerval Ebro
Meerval Ebro